top of page
  • kerol

Jak funguje F1 Sprint race?

Od loňské sezony (2021) jsme svědky diskutabilní novinky, která má za cíl jediné - zatraktivnit a oživit šampionát. Sprinty máme v kalendáři, stejně jako v roce předchozím, celkem tři - Imola, Red Bull Ring a Interlagos. Letos prošel sprint faceliftem - jaká má pravidla a jak funguje tenhle model závodního víkendu?

Sprint race F1

Formát

Sprint zkracuje volné tréninky ze tří na dva, přičemž v pátek vidíme pouze jeden a druhý v sobotu. Po prvním pátečním tréninku následuje kvalifikace, která určuje pořadí do sobotní Sprint race. Ta následuje po druhém volném tréninku.


Výsledky sprintu pak určí pořadí na startovním roštu Velké ceny.


Sbírání bodíků

V sázce je hodně! V původním bodování z 2021 bral body jen ten, kdo se umístil v první trojce (konkrétně tři, dva a jeden bod). Letos je bodování o moc pikantnější. Tenhle krok je logický, protože risk ve Sprint race za to nestál už vůbec. Teď boduje osm závodníků. První bere osm, osmý jeden. Souboj o body se tak stává pro stáje zajímavějším jak ze středu, tak i z konce pole, protože šanci urvat si kousek je pro mnohá pomalejší auta reálnější než v neděli. Body se samozřejmě započítávají do poháru konstruktérů a šampionátu jezdců. Předešlý sprint formát představoval pro většinu stájí mnoho povyku pro nic, proto FIA přehodnotila odměňovací systém.

Sprint je dlouhý 100 km, což je jedna třetina velké ceny. Zastávky v boxech nejsou povinné.

bottom of page