top of page
  • kerol

o co tady jde? rozplétáme záhadu mclaren, alpine, ricciardo, piastri


Ricciardo, Piastri, McLaren, Alpine - F1

Jen, co začaly formulové prázdniny, máme tu nejen smršť novinek, ale taky jednu pořádnou letní detektivku. Co se odehrává v zákulisí a proč Alpine vydal prohlášení, ve kterém tvrdí, že za ně bude Oscar Piastri příští sezónu závodit, a proč novinku jezdec okamžitě dementoval? A jak s tím souvisí McLaren a Daniel Ricciardo?


Vezmeme to hezky popořadě. V průběhu první poloviny šampionátu jsme byli svědky pokračování velmi nevydařené spolupráce Ricciardo - McLaren. Důvodů je několik a brzy se k nim v dalším článku dostaneme. Co je ale podstatné, že se generál McLarenu Zack Brown vyslovil, že i přestože mají stáj a Daniel smlouvu včetně sezóny 2023, existují mechanismy, díky kterým lze i takový kontrakt rozvázat. A takovéhle věci se nikdy jen tak veřejně neříkají, v F1 to platí dvojnásob.

Do toho tu máme smlouvu a opci Alpinu na Oscara Piastriho, který je v současnosti náhradním pilotem stáje. Původně Alpine zamýšlel, že si ponechá dvojici Alonso (smlouva do 2022) - Ocon (smlouva do 2024) a Piastriho, kterému se smluvně zavázal poskytnout závodní sedačku od roku 2023, zapůjčí do jiné stáje. Tenhle plán se ale zhroutil jako domek z karet v momentě, kdy Sebastian Vettel ohlásil odchod z Formule 1 a Aston Martin oznámil, že za ně od sezóny 2023 bude závodit Fernando Alonso. Aby to nebylo málo zamotané Alpine měl povinnost novou Piastriho smlouvu podepsat do konce letošního července. Včera obletěla celý svět zpráva, ve které Alpine dává na vědomí, že Oscar Piastri se k týmu připojí ja od příští sezóny po boku Estabana Ocona. Vzápětí se ale nestačí efjedničkový svět divit. Oscar novinku dementuje a důrazně popírá, že by za tým v příštím roce závodil.


Shrňme si fakta - Ricciardovi u McLarenu to neklape, Mark Webber - Piastriho manažer hledá uplatnění pro pilota nejen u Alpinu. Mohlo se tedy stát, že v případě, že do konce července Alpine Piastriho nepotvrdil, ten už měl dohodu jinde. Nový scénář, tak může znamenat, že Ricciardo by se po boku Ocona objevil zpět ve své staronové stáji a Piasrtiho bychom nově viděli po boku Lando Norrise. McLaren by tak měl dvě mladé dravé štiky za volantem.

V případě, že by se Alpine a Oscar nedohodli, mohl by celý případ skončit až u "vrchního tribunálu" - tedy u právní komise CRC (Contract Recognition Board).

bottom of page